Werkeiland, Wonen op steenworp afstand van het water in een karakteristieke en groene omgeving

Lelystad-Haven

 • Oppervlakte
  50 - 70 m2
 • Appartementen
  23
 • Verdiepingen
  3
 • Architect
  Urban Climate Architects
 • Ontwikkelaar
  Veldboom Project BV
 • Aannemer
  n.n.b.

Door een brand in de wijk Werkeiland, aan de Sluisstraat in Lelystad-Haven, is het ‘oude PTT gebouwtje’ in 2017 in vlammen opgegaan. Hierdoor is er de afgelopen jaren een verlaten en braakliggend terrein ontstaan waar eigenlijk alle ingrediënten aanwezig zijn voor een uniek woonklimaat. Veldboom Vastgoed maakt dit terrein weer levendig door een realisatie van 29 appartementen in deze unieke omgeving.

Het Werkeiland Lelystad was het eerste bewoonde deel van het nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland. Het vroegere eiland maakt deel uit van de wijk Lelystad-Haven en is te herkennen vanwege de hogere ligging ten opzichte van de rest van Lelystad.
Bij de inpoldering van Oostelijk Flevoland werd in 1950 gestart vanuit een zogenaamd werkeiland. Dit eiland, dat midden in het IJsselmeer lag, vormde het beginpunt van de dijkaanleg rondom de nieuwe polder. Op dit punt werd een haven gecreëerd en werden barakken gebouwd voor de dijk- en polderwerkers. Aanvankelijk waren dit houten barakken (het Houten Kamp), die vanaf 1951 als huisvesting dienden voor de nieuwe bewoners.

In goed overleg met de gemeente Lelystad en in samenspraak met buurtbewoners zijn wij tot een ontwikkelplan gekomen waar alle partijen zich in kunnen vinden (lees ook dit artikel). De architectuur sluit aan bij de karakteristieke bouwstijl van het Werkeiland en past binnen de kustvisie. Inmiddels is de bouwaanvraag uitgewerkt en ingediend en streven wij ernaar om in het eerste kwartaal van 2021 te starten met de bouw.

De 29 appartementen variëren qua grootte, van 50 m2 tot 70 m2, en worden verhuurd in de vrije sector. Volgens plan worden de woningen in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd.

Groningen
Duinkerkenstraat 38
9723 BS Groningen
CONTACT  
Enschede
Hengelosestraat 70
7514 AJ Enschede
CONTACT  
Almere
Bakkenzuigerstraat 26
1333 HA Almere
CONTACT